Nu, serios, de ce avem nevoie de acest serviciu secret al politiei? Ne cam bintuie existenta inca din anii `90, de cind a si ramas cu numele acesta. De atunci, toti vor sa puna mina pe el, va amintiti scandalul dintre PSD si PDL, cind se lauda Vanghelie prin presa ca a pus mina pe arhiva. Din declaratiile mai multor politicieni, coalitia PSD - PDL a mers bine, se cam priveau cu ura pe sub masa, dar mergea. Asta pina cind scandalul numirilor la Interne a aruncat totul in aer. Iar scandalul acela a plecat de la "Doi si-un sfert". Un pic de istorie contrafactuala: sintem cu bugetul in pioneze, ne imprumutam sa platim pensii si salarii, totul pe fondul unui conflict politic perpetuu, nu ne-ar fi fost mai bine cu acel guvern de mare coalitie care i-ar fi obligat macar sa vina cu niste solutii comune, in loc sa-si scoata ochii pe probleme marginale?
Care e lectia? Pentru politici consensuale e nevoie de un minim de incredere. Iar increderea nu se poate construi cind intram intr-o logica de "care o are mai mare!". La agentiile de informatii ma refer. Asta a fost partea politica.
Sa mergem la cea practica. Singurul serviciu secret desfiintat in Romania a fost SIPA, agentia de informatii de la Justitie. Ani de zile, SIPA a fost teroarea magistratilor. Functiona pe principiul securistic: adunam informatii de spre toti si tot, fara directie, fara obiective, si poate le vom folosi la ceva. Deci, SIPA trebuia sa stie cine cu cine se pupa, cine cu cine merge in vacante, cine cu cine face afaceri. Bun, mi se poate spune, dar e ceva necesar, doar vrem sa stim ce ne fac magistratii.
Poate ar fi o idee buna in Suedia, dar nu la noi. Intr-o societate in care serviciile sint de capul lor, sa aduni gunoi despre toti inseamna sa construiesti pe un maldar de jeg bun de folosit impotriva cui ridica capul. A venit Monica Macovei si a desfiintat SIPA. A ramas un singur departament, cel care stringe informatii din penitenciare, care are o logica: daca tot ai infractorii strinsi la un loc, e bine sa ai urechea deschisa la ce discuta. Pe ceilalti, care se ocupau de spionat magistratii, i-a trimis acasa (au fost recuperati de sistem, securistii nu someaza niciodata) si a sigilat arhiva. Vi se pare ca ni s-a prabusit magistratura? Dimpotriva, abia acum vedem magistrati care ridica capul, care se organizeaza in asociatii, care lupta pentru standarde etice (vedeti aici cum mi-am bagat nasul in campania lor electorala). Problema cu serviciile ca SIPA la noi e ca nu functioneaza niciodata pentru ce au fost create - sa fie ciini de paza ai societatii - ci devin mereu buldogi de hartuiala in serviciul stapinilor. Acum, din SIPA a ramas doar arhiva, pe care se bat CSM si Ministerul Justitiei. Oricum, pentru magistratii tineri nu mai e relevant ce scrie acolo, ei au facut cariera in lumea post-SIPA. O lume mai buna. Deci, de la SIPA la "Doi si-un sfert". La ce ne trebuie? Hai sa ne gindim ce ar trebui sa faca acest serviciu. Sint trei functii teoretice: 1) Protectie interna. Adica tipii aia pe care ii urasc politistii din filmele americane. Aia de ii pazesc pe politisti sa nu fie corupti. Face "Doi si-unsfert" asa ceva? Daca da, o face prost. In plus, se bate pe calcaturi cu DGA. Adica Directia Generala Anticoruptie a Ministerului de Interne.
Daca am creat institutia asta cu bani, sprijin si la presiunea UE, hai sa o lasam pe ea sa faca politia politiei. Deci, pe politistii corupti in prinde DGA. 2) Resurse Umane (HR). Adica aia de fac dosarele de cadre. Asta ar trebui sa fie o operatiune transparenta, pe criterii clare, cu dosare accesibile publicului si, mai ales, autoritatilor locale, care trebuie sa colaboreze cu politistii controlati de la centru. Alternativa e cea a gunoiului: stringe "Doi si-un sfert" gunoi despre toti, promovam oameni pe criterii obscure si nu e clar daca ii alegem pentru ca au dosar curat sau tocmai pentru ca au dosar patat si sint santajabili. Deci, pe politistii betivi/prosti/psihopati ii prinde un departament de HR civil si transparent. 3) Intelligence. Din pacate nu exista un cuvint romanesc potrivit pentru asta. In cazul politiei, ar fi vorba despre munca de cules informatii despre retele infractionale. Aici discutia trebuie impartita in doua. Pentru infractorii mici, de cartier, asta o poate face sectoristul. Cum se si intimpla in realitate, sectoristii chiar fac intelligence la greu. Sectoristul stie care e cel mai probabil tip de ti-a furat oglinda la masina saptamina trecuta, nu e nevoie de un serviciu secret la minister pentru astea. In ce priveste retelele de criminalitate mare, acolo e alta poveste. Acolo e nevoie de intelligence organizat si structurat. Dar ma indoiesc ca o structura de tip "Doi si un sfert" la MAI e cea buna.
Daca tot avem DGA la Parchet , adica niste procurori care vizeaza exact crima organizata, de ce nu le dam si informatiile pe mina? La fel cu DNA pe partea de coruptie. De ce depind procurorii de interceptarile facute de SRI? Uite o intrebare buna. In concluzie, partea de intelligence pe criminalizate organizata trebuie luata de la "Doi si un sfert" si data pe mina procurorilor specializati pe criminalitate organizata. MAI este o structura administrativa, care face politici. Degeaba stringem acolo maldare de hirtii despre retele infractionale (desi, repet, SRI face mai bine asta in acest moment) daca acele informatii trebuie transmise catre procurori dupa un protocol complicat si doar daca vor muschii sefilor numiti de Voicu, Vanghelie si Oprea (ar fi cite ceva de spus si despre latura de agentie de informatii imobiliare a "Doi si-un sfert", doar domnul general de intendenta-ministru Apararii e si mare afacerist imobiliar).
Deci, in concluzie, "Doi si un sfert" e o chestie periculoasa, foarte periculoasa, care indeplineste prost niste functii care pot fi facute mai bine de catre altii. E nereformabila si necontrolabila. Trebuie desfiintata. Va promit solemn ca nu se va prabusi politia din Romania. Dimpotriva, asa cum a fost cu SIPA, e o sansa pentru curatire. Asta e analiza si parerea mea. Daca aveti ceva argumente PRO la intrebarea din titlu, va rog sa face-ti un comentariu aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu