vineri, 31 decembrie 2010

Integrarea romilor, o prioritate a viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii Europene

Guvernul conservator ungar condus de Viktor Orban doreşte ca integrarea romilor la nivel european să fie una dintre priorităţile preşedinţiei ungare a UE.
La nivel european există aproximativ zece milioane de romi , grupul minoritar cel mai numeros şi cel mai discriminat, conform rapoartelor Comisiei Europene şi Parlamentului European.
Aproximativ două milioane de romi sunt în România, 800.000 în Bulgaria şi în Spania. În Franţa, sunt 400.000 de persoane considerate romi sau nomazi, iar în Italia, aproximativ 140.000. Importante grupuri de romi trăiesc în Slovacia şi în spaţiul fost iugoslav.
Romii sunt la origini un popor nomad, strămoşii lor plecând din nord-vestul Indiei în secolul XI, fiind capturaţi şi vânduţi ca sclavi în Asia Mică. Fără un teritoriu delimitat, romii au fost supuşi unui proces forţat de sedentarizare, în Europa, în secolul al XVI-lea. În România, au fost sclavi până în 1856.
Romii, consideraţi şi acum indezirabili în Europa, sunt în proporţie de 90 la sută sedentari, confruntându-se cu un şomaj ridicat, cu sărăcie, nivel scăzut al şcolarizării şi o speranţă de viaţă mai scăzută cu 10-15 ani faţă de restul populaţiei europene.
Romii luptă pentru recunoaşterea "genocidului uitat", după ce 250.000 - 500.000 de romi, care erau consideraţi "rasă inferioară", au fost masacraţi de nazişti în al II-lea Război Mondial.
În Ungaria, atacurile violente care i-au vizat pe romi în perioada 2008 - 2009 s-au soldat cu şase morţi, inclusiv un copil de patru ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu