sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Şerban Huidu s-a trezit din comă

Medicii vor decide mâine cât timp trebuie să mai stea internat în spital. Ieri, medicii austrieci au transmis că Şerban Huidu este într-o stare stabilă. Alături de vedeta TV se află soţia lui.

Şerban Huidu, unul din cei doi realizatori ai "Cronicii Cârcotaşilor", are şanse de recuperare maxime după accidentul grav pe care l-a suferit în Austria. O spun medicii care îl îngrijesc, dar şi apropiaţii care l-au văzut.


"La tomografia computerizată s-a observat o fractură la cap, în zona frontală, şi o sângerare, care survin, de obicei, unei loviri a capului prin rotaţie", au explicat medicii.

"Nu are decât o vânătaie pe frunte"

"Medicii sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte starea lui de sănătate. Din câte am înţeles, este posibil să existe ceva probleme cu recuperarea, deoarece ea va dura câteva săptămâni. Când am venit aici mă aşteptam să arate mai rău. Însă l-am văzut şi nu are decât o vânătaie pe frunte. În rest era OK. A avut noroc cu casca", a declarat joi pentru EVZ Mihai Găinuşă, celălalt realizator al "Cronicii Cârcotaşilor".

Starea de comă indusă în care s-a aflat Şerban Huidu este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a obţine o scădere a presiunii intracraniene, rezultate în urma accidentului, au explicat medicii neurochirurgi.

Coma indusă, metodă puţin agresivă pentru creier

"Problemele de presiune sunt cel mai comun rezultat al unui traumatism cranio-cerebral grav. Prin metoda comei barbiturice (induse) se poate obţine o oxigenare adecvată a creierului prin scăderea presiunii. O presiune crescută împiedică intrarea în creier a sângelui suficient oxigenat", a explicat Fery Stoica, medic primar neurochirurg la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar Arseni", din Capitală.

Medicul mai susţine că această formă de comă este şi cea mai la îndemână şi mai puţin agresivă faţă de celelalte metode de scădere a presiunii intracraniene.

"La coma barbiturică, rata de complicaţii este mai mică. Dacă medicii de acolo au decis că e bine să apeleze la această metodă înseamnă că situaţia e serioasă şi, în funcţie de investigaţiile imagistice, se pot pronunţa în privinţa stării lui de sănătate", a adăugat neurochirurgul.

Faptul că Şerban Huidu îşi poate mişca mâinile şi picioarele este un lucru pozitiv. "Înseamnă că, probabil, nu are o pareză foarte accentuată. Acum depinde şi de cum le mişcă - le poate mişca normal sau le poate mişca şi mai puţin - dar deja faptul că le mişcă nu poate fi decât un lucru bun", apreciază Ligia Tătăranu, medic primar neurochirug la Spitalul "Bagdasar-Arseni", din Bucureşti.

Şerban Huidu va fi adus în România "când va trece de această fază acută". Şerban Huidu (34 de ani) a suferit un grav accident la schi în staţiunea austriacă Innsbruck. Huidu, aflat în vacanţă cu familia, a pierdut controlul schiurilor şi s-a lovit de un copac.

sursa:

4 comentarii:

  1. sa-ti dea bunul D-zeu multa sanatate, sa te vad in curand la emisiune alaturi de bunul tau prieten Gainusa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fie ca Anul Nou sa-i aduca sanatate lui Serban si puterea de a-si reveni complet pentru a-l vedea cat mai repede la Carcotasii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur pt Huidu si familia lui, dar mai ales ma bucur ca nu voi mai vedea acest subiect pe prima pagina!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bukur enorm pentru serban ca sia revenit. si la multi ani pentru acest an si numai bn

    RăspundețiȘtergere