vineri, 8 octombrie 2010

Basescu: Opozitia vorbeste de dictatura, dar imi cere sa fac pe chestorul in Parlament

Presedintele Traian Basescu a retrimis, joi, la Parlament Legea pensiilor, prilej cu care i-a acuzat pe liderii Opozitiei ca au avut "abordari ridicole", iar pe social-democrati ca "au vrut sa se vanda pentru bani".

Intr-o declaratie de presa tinuta la Palatul Cotroceni, presedintele a explicat ca a intors Legea pensiilor inapoi in Parlament doar pentru ca varsta de pensionare a femeilor sa fie redusa la 63 de ani, de la 65, si a respins solicitarile lui Victor Ponta si Crin Antonescu de a arbitra scandalul legat de fraudarea votului in Camera Deputatilor.

Seful statului a afirmat ca "de la votul din Parlament si pana astazi, au fost dezbateri publice serioase asupra modului cum s-a votat aceasta lege si au fost si abordari ridicole ale politicienilor".

"Ma refer aici, in mod deosebit, la liderul PSD si la liderul PNL, care, nici mai mult, nici mai putin, imi cer sa arbitrez in interiorul unei Camere a Parlamentului. Acest lucru nu este posibil. Presedintele Romaniei nu se poate implica in activitatea interna a unei Camere a Parlamentului sau a Parlamentului in ansamblul sau.

Liderii Ponta si Antonescu au posibilitatea sa se adreseze Comisiei de disciplina a Parlamentului pentru a rezolva problemele de litigiu intre grupurile parlamentare. Cred ca cei care vorbesc despre dictatura, in mod deosebit cei doi lideri, nu inteleg ce inseamna sa creezi precedentul ca Presedintele sa se implice in activitatea interna a Parlamentului. Asta ar fi dictatura si ii rog sa gandeasca cu seriozitate asupra a ceea ce-si doresc.

Eu nu imi doresc sa interferez viata interna a Parlamentului si, nu numai ca nu imi doresc, nu am nici dreptul, conform Constitutiei. Puterea legislativa este separata de puterea executiva din care face parte presedintele Romaniei(...)Imi cer, nici mai mult, nici mai putin, sa vin s-o fac pe chestorul Parlamentului, sa vin sa ii sanctionez, poate", a declarat presedintele.

Mai mult, acesta a cerut liderilor Opozitiei sa pastreze decenta, indiferent care le sunt interesele.

"Iar din punct de vedere 'interese', trebuie sa va spun ca acest incident interparlamentar mi-a aratat cat de jos pot cobori unii politicieni. Sa negociezi pe bani alocati fiecarui parlamentar votul, in defavoarea celor pe care pretinzi pe urma ca ii sustii, este cea mai de jos abordare pe care o poate avea un parlamentar si ii compatimesc pe cei care au vrut sa-si vanda voturile pentru bani, lasandu-i pe pensionari neaparati", a mai spus Traian Basescu, referindu-se la acuzatiile aduse PSD ca ar fi parasit sala de plen in momentul votului in schimbul unor sume care urmau sa fie date de Guvern pentru primarii PSD din toata tara.

De asemenea, in calitate de fost parlamentar timp de 8 ani, Traian Basescu le-a reamintit liderilor Opozitiei ca, in Parlament, participarea la vot este obligatorie. "Asa scrie in regulament, iar recomandarea mea catre Ponta si Antonescu nu este decat o simpla chemare la decenta".
"Recomandarea mea catre Ponta si Antonescu nu este decat o simpla chemare la decenta", a incheiat presedintele, anuntand refuzul de a promulga Legea pensiilor in actuala varianta.

Liderii Opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu, l-au avertizat in repetate randuri pe Traian Basescu ca vor demara procedurile de suspendare in cazul in care va promulga Legea pensiilor, actul normativ fiind, in opinia lor, neconstitutional si trecut prin Parlament in mod fraudulos.

PSD a trimis chiar joi dimineata o scrisoare sefului statului in care ii cerea sa nu se "faca partas" la frauda comisa de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, la numararea voturilor date de deputati pentru Legea Pensiilor si sa o intoarca inapoi in Parlament.
De asemenea, Crin Antonescu a afirmat ca Legea pensiilor a fost "adoptata printr-o frauda" si i-a cerut presedintelui sa nu promulge aceasta lege.

"Aceasta lege a fost adoptata prin furt in vazul intregii tari si ii cerem presedintelui sa o retrimita Parlamentului", a declarat, miercuri, Crin Antonescu.

sursa : http://www.ziare.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu