duminică, 3 octombrie 2010

Mai mult de jumatate dintre romani cred ca nu mai apuca pensia

Marirea varstei de pensionare la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei precum si celelalte prevederi din noua Lege a pensiilor ii descurajeaza pe cei mai multi dintre romani. Dintre cele peste 2000 de persoane intervievate online de site-ul de recrutare Myjob, 55% sunt de parere ca nu mai ajung la pensie.

Aproape o treime (30,42 %) dintre participantii la sondaj afirma ca si-au propus sa plece din Romania si nu ii mai intereseaza pensia din tara, in timp ce peste 7 procente (7,6%) spera ca la varsta pensionarii ii vor intretine copiii.

Doar 4,4% dintre cei chestionati considera ca vor avea parte de o pensie decenta, iar numai putin peste 2 procente (2,58%) afirma ca au si o pensie privata ce le va permite o viata linistita la varsta a treia.

Sondajul Myjob a fost realizat online la nivel national in perioada 20-30 septembrie 2010, pe un esantion reprezentativ de 2160 de respondenti. Cei mai pesimisti sunt tinerii pana in 30 de ani – in proportie de 58% sunt de parere ca nu vor mai apuca pensia. Femeile se considera cele mai dezavantajate de noua lege: un covarsitor 64% dintre acestea declara ca nu vor atinge noua varsta de pensionare, fata de doar 48 de procente dintre barbati. In schimb, barbatii sunt cei hotarati in numar mai mare sa paraseasca Romania – 37% fata de 22% in cazul femeilor.

Un clasament pe domenii de activitate arata ca angajatii din Industrie usoara / confectii, Alimentatie / Comert si Productie sunt cei mai pesimisti: 88%, 70,8% respectiv 69,7% afirma ca noua varsta de pensionare este nerealista. In proportie de 40 pana la 60% si-au propus sa plece din tara cei cu specializari in Inginerie / Tehnologie, IT&C, Banci / Finante, Consultanta si Resurse umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu