duminică, 3 octombrie 2010

Statele Unite au târât lumea în noroi

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a lansat duminică un atac violent la adresa Washingtonului, punând în discuţie atentatele de la 11 septembrie 2001 şi afirmând că Statele Unite au "târât lumea în noroi", a anunţat site-ul televiziunii naţionale iraniene.
"Au tupeul să ne ameninţe şi afirmă că toate opţiunile sunt puse pe masă, dracu să vă ia (...), pe voi, care aţi târât lumea în noroi", a declarat preşedintele iranian.

Statele Unite şi Israelul, care acuză Iranul că încearcă să fabrice arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil, nu au exclus opţiunea militară, cu scopul stopării Iranului. Teheranul a susţinut mereu că programul său nuclear este pur civil.

"Ei (Statele Unite) au dat drumul la un câine sălbatic (Israelul) în regiune şi, sub acest pretext, jefuiesc în permanenţă regiunea", a declarat Ahmadinejad.

De asemenea, preşedintele iranian a făcut noi declaraţii cu privire la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

"Avem sute de întrebări despre (atacurile) de la 11 septembrie, la care ei trebuie să răspundă", a afirmat acesta.

"Dacă pretind că, la 11 septembrie, au fost ucise 3.000 de persoane, ei (vinovaţii) trebuie să fie găsiţi şi executaţi. Noi vă vom ajuta să-i arestaţi, dar cu condiţia să ne daţi dovezi", a continuat el.

"Sub acest pretext, ne-au invadat regiunea, varsă sângele oamenilor şi fac ceea ce vor", a spus Ahmadinejad. "Este mai bine să părăsiţi regiunea singuri, pentru că, altfel, popoarele din zonă vă vor expulza, cu un şut în spate", a continuat el.

Preşedintele iranian a adăugat că "americanii înşişi nu acceptă afirmaţiile lor".

Ahmadinejad a provocat un scandal, luna trecută, afirmând că Statele Unite ar fi fost implicate în atentatele de la 11 septembrie 2001, într-un discurs susţinut în faţa Adunării Generale a ONU, pe care preşedintele american, Barack Obama, l-a calificat drept incitare la ură.

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a criticat, de asemenea, Statele Unite, calificând drept o "copilărie" hotărârea preşedintelui Obama de a îngheţa averile aparţinând unui număr de opt lideri iranieni, între care trei actuali miniştri, pe care aceştia le-ar putea deţine pe teritoriul american, şi de a refuza să le acorde vize de călătorie în Statele Unite.

Este vorba despre sancţiuni împotriva unor lideri iranieni acuzaţi de grave încălcări ale drepturilor omului, în legătură cu alegerile prezidenţiale contestate din iunie 2009, în urma cărora actualul lider iranian conservator a fost reales şi care au provocat violenţe sângeroase.

"Hotărârea americană (...) este atât de mizerabilă, încât o putem compara cu o copilărie pe scena internaţională", a declarat Larijani, potrivit agenţiei Irna.

"Vă sfătuiesc să blocaţi averile tuturor liderilor iranieni, pentru a vă oferi (astfel) un pic de tranchilizant, după eşecurile succesive pe care le-aţi suferit în regiune", a adăugat el.

Ministrul iranian al Afacerilor Interne, Mostapha Mohammad Najar, vizat de aceste sancţiuni, a luat peste picior hotărârea americană, afirmând că o "asemenea acţiune naivă este semnul absenţei echilibrului în politica externă şi (...) al confuziei oficialilor americani".

"Eu nu am avut niciodată bunuri în Statele Unite şi nu am avut niciodată intenţia să merg în Statele Unite", a subliniat el.

Alţi doi lideri iranieni au criticat, sâmbătă, sancţiunile americane luate împotriva lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu