duminică, 31 octombrie 2010

Efectele diminuării Boc

Profesorii au primit de curând primul fluturaş de salariu care evidenţiază ,,diminuarea Boc” de 25%. Deşi intrată în plată de la 1 iulie, datorită vacanţei, profesorii nu au putut vedea exact cât le-a mai rămas din salariu. Şoc şi groază, cum ar spune un realizator TV. Când au văzut salariile de mizerie, profesorii s-au gândit dacă are sens să mai meargă la serviciu. Un informatician din nordul Transilvaniei a inclus în programul de contabilitate, care calculează salariile profesorilor, linia ,,diminuarea BOC”. Dar diminuarea nu a lovit doar în profesori. Angajaţii de la Finanţe au ieşit în stradă. Alţi bugetari îi urmează în toată ţara. Primul-ministru apare la televiziunea publică şi ne linişteşte că nu este nimic. Dar România, şi Sibiul asemenea, fierbe. Toamna şi apropierea iernii agită spiritele prin costurile mari pe care le generează. În tot acest context agitat delegaţia FMI va veni să ne inspecteze.
Profesorii, inspectorii, medicii, poliţiştii şi toţi bugetarii au devenit ciuca bătăii pentru Guvern. Au grijă şi preşedintele şi premierul şi miniştrii să îi transforme în nişte monştri, care vor bani mulţi pe timp de criză. De fapt vor ca restul românilor, un salariu decent pentru munca prestată. Cine este de vină că România se scufundă în birocraţie? Bugetarii sau guvernanţii? Cine a creat legile şi ordonanţele care cer acte peste acte. Când intri la un funcţionar în birou îl vezi după un morman de hârtii. Cine nu ştie ce înseamnă meseria crede ce zice Boc şi Băsescu. ,,La sapă cu ei!”, auzi şi acum, ca în anii 50 când intelectualii erau duşi la canal spre re-educare.
Cineva m-a întrebat dacă am eu soluţia pentru ieşirea din criză a ţării. Nu sunt Mafalda şi nu este nici rolul meu să guvernez România. Dar o soluţie la mintea cocoşului este cea aplicată de vecinii din estul Europei: relansarea economiei prin reducerea fiscalităţii şi a birocraţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu